Bifocale en multifocale contactlenzen

Bifocale en multifocale contactlenzen

Deze zijn ontworpen om U goed zicht te geven wanneer U rond de 40 jarige leeftijd bent. Op die leeftijd begint het meestal dat U een leesbril moet gaan gebruiken omdat U een krant/tijdschrift of een menukaart verder van U af moet houden om het duidelijk te kunnen lezen. Dit verschijnsel heet “Presbyopie”. Bifocale en multifocale contactlenzen zijn verkrijgbaar in zowel zachte als harde zuurstofdoorlatende (GP) materialen.

Bifocale en multifocale contactlenzen. Wat is het verschil?

Bifocale contactlenzen (zoals bifocale brillenglazen) zijn twee bevoegdheden. Een voor helder zien ver weg en een voor helder zien van dichtbij.

Multifocale contactlenzen, zoals progressieve brillenglazen, hebben een reeks bevoegdheden voor helder zien ver weg, dichtbij en overal ertussen. (“Multifocaal” is ook een alles omvattende term voor alle lenzen met meer dan een kracht, met inbegrip van bifocale)

Soorten multifocale contactlenzen
Op basis van het ontwerp, zijn er in twee soorten multifocale contactlenzen.
1. Simultane lenzen. Met deze lenzen, zowel afstand als nabije zones van de lens zijn voor uw pupil tegelijkertijd. Dit klinkt misschien onwerkbaar, na een korte tijd leert uw visuele systeem de kracht die u nodig heeft te gebruiken en de andere lenssterkte (s) te negeren, afhankelijk van waar u naar op zoek bent. Simultane lenzen zijn de meest populaire vorm van multifocale contactlenzen. Het zijn bijna altijd zachte lenzen en zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen.
– Concentrische ring ontwerpen – zijn bifocale lenzen met ofwel de afstand of nabijheid van het centrum van de lens, met afwisselende ringen van veraf en dichtbij krachten eromheen.
– Asferische ontwerpen – dat zijn progressieve stijl multifocale lenzen, met veel bevoegdheden gemengd over het lensoppervlak. Sommige asferische lenzen hebben de afstand vermogen in het midden van de lens, de anderen in de nabijheid van het centrum.
2. Afwisselend visie (of vertalen) lenzen. Dit zijn GP multifocale lenzen die zijn ontworpen als bifocale brillenglazen. Het bovenste deel van de lens is de afstand kracht en het onderste gedeelte van de lens bevat de nabijheid van. Kijkt U recht vooruit, kijkt U door de afstand van de lens. Als U naar beneden kijkt, houdt Uw onderste ooglid de lens op zijn plaats terwijl Uw pupil beweegt (vertaalt) in de buurt van zone van de lens voor het lezen.
Werken multifocale contactlenzen voor mij?
De meeste mensen die multifocale contactlenzen proberen zijn er blij mee. Maar sommige compromissen kunnen nodig zijn wanneer je deze lenzen draagt. Een voorbeeld, Uw zicht veraf is met multifocale contactlenzen niet helemaal duidelijk genoeg, of u heeft problemen met verblinding ’s nachts of U bent niet in staat om kleine lettertjes te lezen.

In sommige gevallen bestaat er een betere oplossing voor verziendheid. Dit in de vorm van een monovisie of een veranderende monovisie, passende of gewone (“enkele visie”) contactlenzen.
Bij monovisie, draagt U een enkele visie contactlens in Uw ene oog voor de afstand en een enkele visie contactlens in het andere oog, dat een recept heeft voor uw zicht dichtbij.

Bij gemodificeerde monovisie, draagt U een enkele visie “afstandslens” inUw ene oog en een multifocale contactlens in het andere oog om u te helpen beter te zien van dichtbij.
Om vast te stellen wat de beste contactlenzen zijn voor uw zicht, de lenzen die U nodig heeft wanneer U de “bifocale leeftijd” heeft bereikt, kunt U naar onze kliniek bellen voor een afspraak.

  • Of neem direct contact op!
    • +31 344 643436

    Of voor spoed gevallen.

    • +31 641-638343