Contactlenzen en sport

Sport, contactlenzen en brillen die de prestatie verbeteren

Goed zicht is belangrijk voor bijna elke sport. Om te bepalen hoe zichtscherpte sportprestaties beïnvloed hebben de Britse optometrist Geraint Griffiths en andere in 2003 een onderzoek gedaan onder Wimbledon tennisspelers en nationaal kampioenen kleiduivenschieten. Ze hebben bekeken hoe hun sportprestaties werden beïnvloed wanneer hun zicht waziger werd gemaakt door speciale brillen. De tennisspelers en schutters lieten een achteruitgang zien van 25%, terwijl hun zicht minimaal onscherper was gemaakt door de speciale brillen.

Als extra naast het aanbieden van scherp zicht, biedt sportieve oogmode ook een heleboel voordelen om atleten en sport enthousiastelingen van alle leeftijden te helpen presteren op het hoogste niveau.

Bescherming tegen verwondingen

Niemand kan naar zijn beste kunnen presteren tijdens het sporten als men zich zorgen maakt over een eventuele verwonding. Vergeleken met gewone oogmode bieden sportbrillen/lenzen een primair voordeel dat deze minder snel breken en oogbescherming. Volgens de American Academy of Ophthalmology komen er meer dan 40.000 sportgerelateerde oogblessures voor in de VS. Ongeveer 1/3 hiervan betreft kinderen.

Experts zijn het eens dat veel of misschien wel alle verwondingen kunnen worden voorkomen met beschermende oogmode, zoals veiligheidsbrillen met polycarbonaat glazen. Polycarbonaat glazen zijn tot 10 keer sterker dan gewone glazen en kunnen een inslag weerstaan van een bal of ander vliegend object met een snelheid van ongeveer 145 km/u. Contactlenzen alleen bieden geen beschermen tegen sportgerelateerde oogblessures en gewone brillen voor dagelijks gebruik zijn niet sterk genoeg om adequate oogbescherming te bieden tijdens het sporten. Hoewel veiligheidsbrillen overwogen zouden moeten worden voor elke activiteit die het risico met zich meebrengt op een oogblessure, is het zeker nodig voor de volgende sporten: Honkbal, softbal,basketbal, hockey, voetbal, handbal, badminton, squash, rugby, waterpolo, vissen, tennis en vollybal. Paintballen is ook een activiteit waarvoor een veiligheidsbril nodig is.

UV protectie

Een ander gevaar bij buitensporten, zelfs in de winter, is de UV straling van de zon. Veelvuldig blootstelling aan UV straling is geassocieerd met oogziekten zoals staar en oogtumoren. Ook kun je verbranden in je ogen. Dit is erg pijnlijk en kan langdurige beschadiging veroorzaken aan het hoornvlies. Skieers zouden altijd sportzonnebrillen moeten dragen die 100% de UV straling blokkeren. Deze straling is sterker op grote hoogte en wordt ook nog eens weerkaatst door de sneeuw (zelfs op bewolkte dagen) waardoor de blootstelling wordt verhoogd. Een ieder die watersporten beoefend (buiten) heeft ook UV bescherming nodig, omdat deze door het water weerkaatst worden. Sommige contactlenzen bieden UV bescherming, maar omdat contactlenzen alleen het middelste gedeelte van het oog bedekken en niets kunnen doen voor het onbedekte deel is het raadzaam om een zonnebril te dragen met UV bescherming. Bij voorkeur een die het gezicht omsluit. Hoeden met een brede rand helpen ook de blootstelling van Uw ogen en gezicht aan UV straling te verminderen.

Kleurverbetering

In sommige lichtval is “houdt je oog op de bal” niet zo eenvoudig als het klinkt. Sportbrillen of lenzen met speciale kleuren kunnen helpen. Geel gekleurde brillen zijn populair bij schutters omdat ze het contrast verhogen van vogels, kleiduiven, enz tegen een bewolkte lucht. In de afgelopen jaren hebben verschillende ontwikkelaars van optische glazen speciale tinten gecreëerd voor sport zonnebrillen die het contrast verhogen, het zicht verbeteren in verschillende in- en outdoor lichtcondities. Uw oogzorg professional kan U voorbeelden laten zien van deze glazen en U helpen te beslissen welke tinten het beste aansluiten op Uw behoeftes.

Lichtregeling

Gepolariseerde sportzonnebrillen verminderen de schittering van reflecterende oppervlakten. Wat deze brillen zeer geschikt maakt voor vissen en andere watersporten. Ze kunnen ook de schittering verminderen van weerkaatsend zonlicht, van een licht zandstrand of een lichte bestrating, zoals bijvoorbeeld een outdoor basketbalveld. Ontspiegelingscoating is een andere manier om schittering te verminderen. Ontspiegelde sportbrillen verminderen glasreflecties in het donker wanneer U sport onder fel licht. Ontspiegeling is ook een goed idee voor de achterkant van sportzonnebrillen. Het vermindert de schittering van terugkaatstende reflecties die ontstaan wanneer het zonlicht de achterkant van Uw glas raakt. Meekleurende glazen zijn ook een manier om de lichtinval te regelen voor optimaal zicht en prestatie.  Deze glazen kleuren buiten automatisch donker door de UV straling. Ze verminderen de intensiteit van het licht dat Uw ogen bereikt tot een aangenaam niveau en bieden 100% UV bescherming tegelijkertijd.

Gemak en comfort

Veel mensen kiezen voor contactlenzen tijdens het sporten, zelfs wanneer ze liever brillen dragen op het werk of tijdens andere dagelijkse activiteiten. Contactlenzen bieden een breed zichtveld en een meer natuurlijk zicht zonder ongewenste veranderingen in beeldformaten zoals die soms kunnen ontstaan bij brillen. Zachte wegwerplenzen zijn een prima oplossing voor sport, omdat ze niet schoongemaakt hoeven te worden. U draagt ze eenmalig en gooit ze daarna weg. Dit maakt ze speciaal, aantrekkelijk voor diegene die normaal een bril dragen. En omdat ze gemaakt zijn van een zacht zuurstof doorlatend materiaal vragen wegwerplenzen weinig of geen aanpassing. Zo zelfs wanneer U nog nooit contactlenzen heeft gedragen kunt U meestal heel comfortabel wegwerplenzen dragen voor een volle dag sport of andere activiteiten. Onthoudt, ondanks dat contactlenzen zicht- en andere voordelen bieden boven sportbrillen (U hoeft zich geen zorgen te maken over beslaan of afglijden omdat U zweet bijvoorbeeld) moet U nog steeds beschermende oogmode dragen over Uw contactlenzen om Uw ogen te beschermen tegen verwondingen en/of UV straling.

  • Of neem direct contact op!
    • +31 344 643436

    Of voor spoed gevallen.

    • +31 641-638343