Contactlenzen kinderen

Zijn contactlenzen een goede keuze voor kinderen?

Een veel voorkomende vraag die veel ouders hebben over contactlenzen en kinderen is: ” Wanneer is mijn kind oud genoeg om contactlenzen te dragen?” Lichamelijk gezien kunnen kinderen contactlenzen dragen vanaf een heel jonge leeftijd. Sommige baby’s krijgen contactlenzen vanwege bepaalde aangeboren oogcondities. En in een recent onderzoek onder bijziende kinderen van de leeftijd 8-11 jaar met wegwerplenzen, had 90% geen enkele moeite met het in en uit doen van contactlenzen zonder hulp van ouders.

Verantwoordelijk genoeg?

Dus de belangrijkste vraag is niet of Uw kind oud genoeg is om contactlenzen te dragen, maar is het verantwoordelijk genoeg? Hoe ze omgaan met andere verantwoordelijkheden thuis geven U een goede indicatie. Wanneer persoonlijke hygiene een aandachtspunt is bij Uw kind of Uw kind moet regelmatig herinnerd worden aan zijn/haar dagelijkse taken dan kan het zijn dat ze nog niet klaar zijn voor de verantwoordelijkheid die het dragen van contactlenzen met zich meebrengt. Maar wanneer ze nauwkeurig zijn en deze punten goed op orde hebben dan zijn het prima kandidaten voor contactlenzen, ongeacht hun leeftijd.

Contactlenzen voor de sport

Veel kinderen zijn actief in de sport. Contactlenzen bieden verschillende voordelen voor deze activiteiten ten opzichte van brillen. Contactlenzen beslaan niet, worden niet van het hoofd geslagen en condenseren niet zoals bij brillen wel het geval is. Ze bieden ook een breder zichtveld dan brillen, wat belangrijk is voor bijna elke sport. Er zijn zelfs contactlenzen met speciale tinten, zodat uw kind bijvoorbeeld een bal beter ziet. Voor sporten zijn zachte lenzen meestal de beste keus. Ze zijn groter en sluiten dichter op het oog aan dan harde zuurstof doorlatende lenzen, zodat het bijna onmogelijk is om ze te verliezen of dat ze eruit geslagen worden tijdens een competitie.

Corrigeren van bijziendheid

Wanneer Uw zoon/dochter bijziend is zijn harde zuurstof doorlatende lenzen vaak de beste keus. In sommige gevallen vertragen deze harde lenzen de progressie van bijziendheid bij kinderen (zachte lenzen hebben dit eventuele voordeel niet). Ook gaan harde lenzen langer mee en geven vaak scherper zicht dan zachte lenzen.

Het ondersteunen van het zelfvertrouwen

Contactlenzen kunnen wonderen verrichten voor het zelfvertrouwen van sommige kinderen. Veel kinderen vinden het niet leuk hoe ze eruit zien met een bril en worden onzeker over hun voorkomen vanwege deze bril. Het dragen van contactlenzen kan hen een beter gevoel geven wat leidt tot verbetering van het zelfvertrouwen. Soms is het zo dat wanneer ze overstappen naar contactlenzen zelfs hun prestaties op school en deelname in sociale activiteiten flink verbeteren.

Bril nog steeds nodig

Wanneer Uw kind kiest voor het dragen van contactlenzen dan hebben ze nog steeds een up-to-date bril nodig. Daglenzen moeten tenminste een uur voor het naar bed gaan uitgedaan worden om de ogen te laten ademen en ook zullen er tijden zijn dat Uw kind een bril moet/wil dragen in plaats van contactlenzen. Contactlenzen moeten altijd onmiddellijk uitgedaan worden wanneer ze oncomfortabel zijn of rode ogen veroorzaken.
Dring contactlenzen niet op aan kinderen

Motivatie is meestal de belangrijkste factor in het bepalen of Uw zoon/dochter contactlenzen kan dragen. Wanneer U zelf contactlenzen draagt en het prettig vindt betekent nog niet dat ze de juiste keuze zijn voor Uw kind. Sommige kinderen vinden het fijn om een bril te dragen en willen helemaal geen contactlenzen. Vaak kunnen we al tijdens de eerste afspraak zeggen of Uw kind echt zelf contactlenzen wil dragen. Als het erop lijkt dat ze liever een bril blijven dragen dan zullen we hun beslissing zeker respecteren en dat moet U als ouder ook. Soms is het gewoon een kwestie van timing. Vaak wanneer een kind in eerste instantie geen contactlenzen wil, willen ze dit 1 of 2 jaar later toch wel. Ze kunnen deze beslissing ten alle tijden nemen.

Wanneer uw kind klaar is om contactlenzen te proberen

Wanneer U en Uw kind het eens zijn over het dragen van contactlenzen, maak dan een afspraak in onze kliniek. Wij bieden graag kinderen van alle leeftijden de mogelijkheid contactlenzen met plezier te dragen.

  • Of neem direct contact op!
    • +31 344 643436

    Of voor spoed gevallen.

    • +31 641-638343