Diagnose apparatuur

De apparatuur

Gezichtsveld

Een gezichtsveld test is absoluut niet oncomfortabel voor de patiënt. Het heeft alleen wat tijd nodig om de test te voltooien.
De patiënt staart naar een centraal punt in een koepeltje. De computer projecteert streepjes op het oppervlak van de koepel. Wanneer de patiënt deze streepjes ziet moet hij/zij op een knopje drukken wat hij/zij in zijn/haar hand houdt.
Tevens zijn wij ook in het bezit van een Esterman. Deze wordt gebruikt voor de CBR keuring. De Estermantest is een binoculaire (twee-ogige) statische techniek en wordt uitgevoerd met behulp van een apparaat (perimeter) dat het gezichtsveld door het aanbieden van stimuli (oplichtende LED-lampjes) meet.

De magie: Elk streepje dat de computer op de koepel projecteert komt overeen met het ideale gezichtsveld van een patiënt. Hoe groot of klein het gezichtsveld van de patiënt werkelijk is, is wat de computer en de gezichtsveldtest helpen te bepalen. Met dit onderzoek wordt tevens gekeken hoe duidelijk elk onderdeel van het oog is, hoe goed de oogzenuw en de gele vlek functioneren en hoe goed de ogen met de hersenen communiceren.

 

 

Optical coherence tomography (OCT)

OCT wordt onder meer in de oogheelkunde gebruikt om het netvlies te onderzoeken. Resoluties van 10 micron zijn haalbaar, waarmee deze techniek kleinere details zichtbaar maakt dan echografie of MRI. De resolutie is vergelijkbaar met die van een zwakke microscoop. De methode kan beschouwd worden als een optisch equivalent van de echografie. De weerkaatste lichtgolven worden gebruikt om een dwarsdoorsnede van het weefsel te reconstrueren. De methode is non-invasief, dat wil zeggen dat er geen enkel materiaal of gereedschap in het lichaam wordt gebracht; er wordt dan ook geen incisie gemaakt. De enige voorbereiding bestaat uit het toedienen van pupilverwijdende druppels.
De Carl Zeiss Stratus voorzien van OCT-technologie biedt uitgebreide beeldvorming en meting van glaucoom en netvliesziektes.
Het apparaat wordt voornamelijk gebruikt voor staarpatiënten, voor en nabehandeling van chirurgische ingrepen en voor beoordeling van vroege tekenen van glaucoma/glaucomateuze veranderingen en Macula degeneratie.
Een informatieve video over de Carl Zeiss Stratus OCT zoals gebruikt door Dr. Ajdari bij BOKI kunt u bekijken door op deze link te klikken. http://www.zeiss.com

 

De Slit Lamp

De Slit lamp is een instrument dat bestaat uit een felle lichtbron welke gefocust kan worden tot een spleetje.

Het wordt gebruikt in combinatie met een microscoop zodat een onderzoek van het anterieure en posterieure segment van het oog mogelijk is. Het anterieure segment bestaat uit: ooglid, oogwit, bindvlies/slijmvlies, iris, lens en hoornvlies.

Dit binoculaire slit lamp onderzoek geeft  een stereoscopische vergrote weergave van de oogstructuren in opvallend detail, waardoor exacte anatomische diagnoses gesteld kunnen worden voor een verscheidenheid van oogaandoeningen zoals staar, hoornvliesletsel, keratoconus, maculaire degeneratie, prebioptie en netvliesloslatingen.

 

Hoornvlies topografie

Hoornvlies(cornea) topografie, ook bekend als photokeratoscopy of videokeratography, is een niet-invasieve medische foto techniek voor het toewijzen van de oppervlakte kromming van het hoornvlies, de buitenste structuur van het oog. Aangezien het hoornvlies normaal gesproken verantwoordelijk is voor ongeveer 70% van de oog refractieve macht, is topografie van cruciaal belang bij het bepalen van de kwaliteit van het zicht. De driedimensionale kaart is dan ook een waardevolle steun voor oogartsen of optometristen en kan helpen bij de diagnose en de behandeling van een aantal voorwaarden: bij de planning van refractieve chirurgie zoals LASIK/LASEK en evaluatie van de ontwikkeling van de resultaten: of bij de beoordeling van de pasvorm van contactlenzen. De procedure wordt uitgevoerd in seconden en is volledig pijnloos.

  • Of neem direct contact op!
    • +31 344 643436

    Of voor spoed gevallen.

    • +31 641-638343