Oogzorg voor kinderen

Goed kunnen leren begint met goed kunnen zien

Goed zicht is de eerste voorwaarde om de talenten die we in ons hebben, optimaal te benutten. Voor kinderen die op de basisschool leren lezen en schrijven, is dat niet anders. Betuwe Oogkliniek en Instituut BOKI is gespecialiseerd in oogzorg voor kinderen en beschikt over kindvriendelijke brilglazen en een uitgebreide collectie kindermonturen.

 

Gratis oogscreening voor kinderen

Omdat goed zicht voor de ontwikkeling van kinderen van het grootste belang is, bieden wij kinderen een gratis oogscreening aan. Wij beschikken over een speciaal op kinderen gericht oogmeetinstrument. Een oogmeting is binnen een paar seconden klaar. Mocht het meetresultaat een indicatie geven voor een uitgebreid oogonderzoek, dan bespreken we de opties met u als ouders.

Ogen van kinderen zijn anders

De meeste kinderen worden geboren met verziendheid. Rond het derde levensjaar hoort dit te zijn bijgesteld. Vandaar dat de GGD peuters van die leeftijd oproept voor een oogtest. Omdat de GGD slechts een klein aantal onderdelen test die bepalend zijn voor goed zicht, geeft deze oogtest volgens ons geen compleet beeld van het zichtvermogen van een kind.

Leerprobleem als gevolg van zichtprobleem

Ogen van kinderen kunnen extreem goed in- en uitzoomen. Dat gaat gemakkelijk van +4 naar -4 en andersom. Dat betekent dat kinderen die verziend zijn, gemakkelijk kunnen inzoomen op de letters in een boek of op een beeldscherm. Maar niet voor lang. Na een kwartiertje worden ze moe. Zo wordt lezen al snel frustrerend. Een leerprobleem kan zich dus simpelweg ontwikkelen als gevolg van een zichtprobleem. Volgens een studie in 2012 van het College of Optometrists in Vision Development, Waterloo, Canada, hebben 60% van de kinderen met leerproblemen een zichtprobleem. Een gedegen oogonderzoek<crosslink naar pagina oogonderzoek> kan daar uitsluitsel over geven, ook in het geval van dyslexie.

Signalen herkennen bij uw kind

Kinderen komen er helaas zelf niet snel achter dat ze minder zicht hebben dan normaal. Als ouder kunt u wel de signalen herkennen die duiden op een zichtprobleem bij uw kind:

 • Turen, sluiten of bedekken van één oog, overmatig knipperen of wrijven in het oog.
 • Afkeer en/of vermijden van gedetailleerd werk of lezen, kort concentratievermogen, herhaaldelijk dagdromen.
 • Tijdens het lezen het boek dicht bij het gezicht houden, afdwalen, een vinger gebruiken als marker.
 • Klachten over hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
 • Het hoofd scheef naar één kant houden.

 

Kindvriendelijke brilglazen en ultraflexibele monturen

Wij bieden verschillende types kindvriendelijke brilglazen en hebben de meest uitgebreide Nike montuurcollectie van de regio in huis. Deze monturen zijn licht en ultraflexibel en hebben 2 jaar garantie. Er valt net zo makkelijk mee te sporten als (per ongeluk) mee in slaap te vallen.

Voor tieners

Met een uitgebreide keuze in contactlenzen bieden we tieners de mogelijkheid om een statement te maken met een hip brilmontuur of juist te kiezen voor onopvallende contactlenzen. Zo voelen jongeren zich zeker en kunnen ze niet gehinderd door hun zichtprobleem studeren en van het leven genieten.

 

 

 • Of neem direct contact op!
  • +31 344 643436

  Of voor spoed gevallen.

  • +31 641-638343