Verschillende oogzorgkundigen

Wat zijn de verschillende oogzorgkundigen:

Wat is een opticiën, orthoptist, optometrist en oogarts?

Als eerste is het belangrijk te weten welke oogzorgkundigen wat voor u kan doen:

 • Opticiën: Deze maakt brillen en soms contactlenzen conform de aanwijzingen van een optometrist/oogarts. Hij doet refractiemetingen om zeker te zijn dat de voorgeschreven bril/contactlenzen correct is en dat het goed past. Een opticïen is niet afgestudeerd van een medische opleiding of de HBO opleiding optometrist.
 • Orthoptist: Werkt onder supervisie van een oogarts en/of een optometrist om oogstoornissen te evalueren en te behandelen. Denk hierbij aan behandelingen van kinderen voor lui oog, scheelzien (training) en correct gebruik van 2 ogen. Een orthoptist heeft een HBO opleiding gespecialiseerd op dit gebied.
 • Slechtziendheid specialist: Is een specialist (optometrist) die aanvullende papieren heeft gehaald voor slechtziendheidstesten, diagnose en behandeling en het voorschrijven van hulpproducten.
 • Optometrist: Hier in Nederland is het iemand die een HBO opleiding Optometrie (4 jaar) heeft gedaan en gekwalificeerd is in het diagnosticeren van oogziekten en aanmeten van brillen en contactlenzen, hulpmiddelen voor lowvision.

 

In Amerika (waar dr. Kiumars Ajdari de opleiding heeft gedaan) is het een 8- jarige universitaire studie waarbij de optometrist ook medicatie mag voorschrijven aan patiënten. Eigenlijk staat de opleiding gelijk aan die van een oogarts alleen dan zonder de chirurgie. Extra aandacht wordt besteed aan zichtproblemen veroorzaakt door aandoeningen. Na afronding van deze Amerikaanse opleiding krijgt men O.D. achter zijn naam en is men Doctor of Optometry.

 • Oogarts: Een oogarts heeft een algemene medische opleiding (universiteit) van 5-7 jaar met daar achteraan nog eens 3-5 jaar specialisatieopleiding tot een chirurg- oogarts. Hij/zij is gekwalificeerd om oogziektes te behandelingen, medicijnen voor te schrijven, brillen/contactlenzen aanmeten, met aandacht voor medische en chirurgische behandelingen van het oog.
 • Of neem direct contact op!
  • +31 344 643436

  Of voor spoed gevallen.

  • +31 641-638343