Voorbeelden van preventieve oogzorg

Glaucoom

Deze patiënt kwam naar onze kliniek met de klacht dat het zicht niet duidelijk was, met zowel de lenzen die ze had als de nieuwe contactlenzen die ze had gehad voor de afgelopen 10 jaar.

De patiënt had een vervorming van het hoornvlies door niet goed passende contactlenzen in de afgelopen jaren. Maar ook glaucoom in het rechter oog en een beginnende glaucoom in het linker oog, was een van de redenen van het slechte zicht.

 

De patiënt werd onmiddellijk naar een glaucoomspecialist gestuurd en is nu nog steeds onder behandeling van een van de meest ervaren specialisten in het werkveld.

Er wordt gezorgd dat het rechteroog beter functioneert en het linkeroog vooral de progressie van glaucoom tegengaat. De patiënt vindt het fijn dat ze parallelle zorg krijgt voor haar glaucoom zowel bij Boki, die de patiënt ziet en een jaarlijks oogonderzoek doet en contactlenzen verzorgd, als bij de specialist waar zij geraadpleegd wordt over glaucoom en een medische behandeling krijgt.

 

 

Gezichtsveld verlies in het rechter oog bijna de helft van het veld ontbreekt.

Gezichtsveld verlies in het linkeroog is op bepaalde plekken aan het uitbreiden.

1.  2. 3.

 

Diagnostiek van een laserscan onthult een verticaal uitgebreide centrum van de oogzenuw (1);

Een verlies van de oogzenuw is meer aanwezig in het rechteroog en minder in het linkeroog (2);

Verlies van zenuwweefsel in de buurt van de macula (gele vlek) (3).

Cataract (staar)

Deze patiënt werd een lange tijd verteld dat hij staar heeft in beide ogen. Nu overweegt hij om een staaroperatie en vraagt advies wat een goed punt is om te kiezen voor een operatie.