Voorbeelden van preventieve oogzorg

Glaucoom

Deze patiënt kwam naar onze kliniek met de klacht dat het zicht niet duidelijk was, met zowel de lenzen die ze had als de nieuwe contactlenzen die ze had gehad voor de afgelopen 10 jaar.

De patiënt had een vervorming van het hoornvlies door niet goed passende contactlenzen in de afgelopen jaren. Maar ook glaucoom in het rechter oog en een beginnende glaucoom in het linker oog, was een van de redenen van het slechte zicht.

 

De patiënt werd onmiddellijk naar een glaucoomspecialist gestuurd en is nu nog steeds onder behandeling van een van de meest ervaren specialisten in het werkveld.

Er wordt gezorgd dat het rechteroog beter functioneert en het linkeroog vooral de progressie van glaucoom tegengaat. De patiënt vindt het fijn dat ze parallelle zorg krijgt voor haar glaucoom zowel bij Boki, die de patiënt ziet en een jaarlijks oogonderzoek doet en contactlenzen verzorgd, als bij de specialist waar zij geraadpleegd wordt over glaucoom en een medische behandeling krijgt.

 

 

Gezichtsveld verlies in het rechter oog bijna de helft van het veld ontbreekt.

Gezichtsveld verlies in het linkeroog is op bepaalde plekken aan het uitbreiden.

1.  2. 3.

 

Diagnostiek van een laserscan onthult een verticaal uitgebreide centrum van de oogzenuw (1);

Een verlies van de oogzenuw is meer aanwezig in het rechteroog en minder in het linkeroog (2);

Verlies van zenuwweefsel in de buurt van de macula (gele vlek) (3).

Cataract (staar)

Deze patiënt werd een lange tijd verteld dat hij staar heeft in beide ogen. Nu overweegt hij om een staaroperatie en vraagt advies wat een goed punt is om te kiezen voor een operatie.

 

Patiëntprofiel:

Man 32 jaar oud met een zicht van 95% bij beide ogen. Beste zicht met bril op is bijna 100% bij beide ogen.

Zonlicht is niet fijn voor zijn ogen, verder geen klachten.

Verder heeft de man geen overmatige blootstelling aan licht of UV licht gehad.

De gezondheid van beide ogen na het oogonderzoek is goed afgezien van de staar in beide ogen.

 

 

 

 

De patiënt werd gediagnosticeerd met aangeboren staar (geboren met een lensfout). De bilaterale presentatie van deze entiteit, de jonge leeftijd van de patiënt en de vele keren dat er tegen hem werd verteld dat hij last had van staar, wijst erop dat hij last heeft van aangeboren staar.

De patiënt werd geadviseerd om niet te haasten voor een staaroperatie. De patiënt heeft voldoende zicht voor als zijn activiteiten. Voor de zonnige situaties werd een Polarized zonnebril voorgeschreven en voor de dagelijkse visuele activiteiten werden fotochroom lenzen voorgeschreven. Aan de patiënt heb ik verteld dat deze kleine wijzigingen in de lens van het oog de neiging tot stabiel blijven bevorderd (zoals hij ermee is geboren). Zolang het zicht goed is en het enige ongemak, de gevoeligheid voor licht, onder controle is, heeft hij alleen regelmatig een jaarlijks oogonderzoek en nieuwe sterkte in zijn bril nodig.

De patiënt was gerustgesteld en heb hem geadviseerd als hij merkt dat er wijzigingen in zijn zicht komen dat hij bij ons terug komt voor een evaluatie. De patiënt was opgelucht dat zijn toestand niet dringend was en dat hij tevens niet op korte termijn een staaroperatie hoeft te ondergaan.

  • Of neem direct contact op!
    • +31 344 643436

    Of voor spoed gevallen.

    • +31 641-638343